Kirkebygda renseanlegg spiller en viktig rolle i behandlingen av avløpsvann med innovativ teknologi og god kapasitet
Renseanlegget i Kirkebygda i Enebakk kommune ble bygget i 2015 og er moderne og godt utstyrt for framtiden. Når avløpsvannet renses og slippes ut igjen er kravet at vannet skal være 90 prosent ferdig renset. Anlegget er dimensjonert for 12500 pe (personekvivalenter) og tar imot avløpsvannet fra Kirkebygda og Ytre Enebakk. Anlegget har god kapasitet og pr. i dag er det ca. 6000 personer pe (personekvivalenter) i bruk.
Et vanlig forbruk per person er ca. 140 liter avløpsvann pr. dag. Dette skal da inn til renseanlegget for å behandles og renses slik at det kan slippes ut igjen i innsjøen Øyeren, som er en del av Glommavassdraget. Det er altså store mengder renset vann som skal slippes ut igjen.
Etter rensing føres vannet inn i et fordrøyningsmagasin som fylles opp og tømmes etter visse parameter. Etter fordrøyningsmagasinet går vannet videre og styres av en sluseventil hvor trykket i ledningen har vært på 5,4 bar. Dette er en Hawle DN 300 av typen E2 for sjøvann med gummiert sluseport med en aktuator på toppen. INNVA leverte både sluseventilen og aktuatoren.
Rensing av avløpsvann
Hva er avløpsvann?
Avløpsvann er en samlebetegnelse på ulike typer vann:
- Spillvann er vann fra toalett, dusj, vasker, vaskemaskiner og innvendige sluk (kloakk).
- Overvann er vann fra tak, dreneringer, gårdsplasser, veier og lignende.
- Prosessvann er vann fra industri- og næringsvirksomhet.
Sluseventilen har tålt tolv ganger så stor påkjenning over tid som det normerte kravet
Hawle-ventilen har siden installasjon i 2018 vært utsatt for meget store belastinger. Det normerte kravet til en slik type ventil er at den skal tåle 2500 sykluser. En syklus vil si at den åpner og lukker seg en gang. Denne ventilen ble belastet med over 31 000 sykluser. Hver dag har den åpnet og lukket seg etter behov basert på mengde vann i fordrøyningstanken med et snitt på 17 sykluser per dag. Hawle- ventilen har altså gått over tolv ganger så langt som det normerte kravet.
Videre bør det nevnes at kravene til holdbarhetstesting i henhold til denne vanlige standarden ikke tar høyde for strøm under åpning og lukking. Med andre ord: de enorme påkjenningene som det hurtigstrømmende vannet utøver på avstengningselementet i praktisk bruk, blir neglisjert i standardtestingen. Dette understreker igjen overoppfyllelsen av holdbarhetskravene som standardene krever.
«Ventilen har ikke hatt noen form for vedlikehold, den har bare stått og gått og gjort jobben sin. Vi er både fornøyd og imponert over med hvor godt ventilen har fungert i forhold til påkjenning», forteller Tarje Nyberg Karlsen, avdelingsingeniør for kommunalteknikk og VA i Enebakk kommune
Ved å bytte toppen på Hawle-ventilen blir den god som ny
Etter hele 31 000 sykluser stoppet ventilen pga slitasje. Den ble åpnet opp og toppen på ventilen ble byttet. Slitasjen som hadde oppstått var på gjengene i spindelmutteren. Epoksybelegget var like fint og selve kroppen til resten av ventilen var ikke skadet eller viste tegn til slitasje.
-Årsaken til at ventilen tåler såpass mange sykluser er hvordan ventilen er konstruert. Det er mye krefter i sving i en ventil. Det er viktig å få disse kreftene ut på glidevangene, og ikke opp i spindelen. Derfor er spindelmutteren løst festet til sluseporten. Den flekser slik at spindelen ikke får sideveis belastning under manøvrering som den ville fått om spindelmutteren satt fast i sluseporten. Videre har spindelen en større diameter enn andre sluseventiler samtidig som spindelmutteren er høyere med et større gjengeparti. Dette sikrer at belastningen fordeles over et større område, forklarer Bjørn Bilden, teknisk sjef i INNVA.
Enkelt vedlikehold
Beslutningen om å bruke Hawle-produkter er basert på deres pålitelige holdbarhet, brukervennlighet og enkelt vedlikehold. Som et eksempel: for tjenesten utført etter mer enn 31 000 sykluser, var det mulig å la ventilkroppen være i røret, noe som sparte mye tid og forhindret utilsiktet overløp av ubehandlet avløpsvann. Kirkebygda avløpsrenseanlegg er et flott eksempel på bærekraftig behandling av avløpsvann i kombinasjon med påliteligheten til Hawle-produktene.
«Det er et godt valg å bruke Hawle sluseventiler for sjøvann også til avløp og renset avløpsvann. Jeg får tydelige tilbakemeldinger fra kundene om at de er svært fornøyde med levetiden og kvaliteten», konstaterer Kenneth Stover, distriktsansvarlig for INNVA.
Nå er sluseventilen igjen i drift og det blir spennende å se hvor lenge den varer denne gangen.